Del artikel Print
Klimatilpasningen halter bagefter

Klimatilpasningen halter bagefter

Mens klimabevidstheden over hele kloden er stigende, kan en ny rapport afsløre en betydelig forskel mellem ambitioner og indsats.

The Adaptation Gap Report, der blev offentliggjort den 6. december 2018, ser på forskellen mellem ambitionerne om, hvordan vores fremtid skal se ud med et ændret klima og den egentlige indsats for klimatilpasning.

 

Klimaforandringerne medbringer et mere ekstremt vejr med stigende temperaturer, orkaner, skybrud og tørker. Det kræver derfor store investeringer i klimatilpasninger, hvis vores samfund skal fungere som hidtil, men den nye rapport viser, at vi netop her halter langt bagefter.

 

Rapporten bliver koordineret af det danske UNEP DTU Partnership, som er et samarbejde mellem DTU, Udenrigsministeriet og FN’s miljøprogram, der udgav rapporten under COP forhandlingerne i Polen. Det er fjerde gang, at de udgiver en Adaptation Gap Report og i år er der, som noget nyt, fokuseret på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringerne, som mennesker og hele verden står for.

 

Klimaforandringer vil have en stor indvirkning på menneskers sundhed i de kommende årtier, men den nuværende indsats er langt fra tilstrækkelig til at håndtere disse konsekvenser. Rapporten understreger, at medmindre tilpasningsindsatsen styrkes betydeligt, vil sygelighed og dødelighed fra varmere vejr og ekstreme vejrhændelser fortsætte med at stige. Alene i Europa forudses det at 255.000 flere over 65 år vil dø på grund af varmebølger, hvis der ikke sker en styrkelse af indsatsen.

 

The Adaptation Gap Report understreger en voksende forskel mellem, hvad det anslås at koste, at tilpasse verdens lande til klimaforandringer og de faktiske globale investeringer. Dette er den såkaldte adaptation gap.

 

Rapporten peger også på, hvad der skal til for at mindske afstanden mellem hvad der er nødvendigt og hvad der bliver gjort, hvortil politisk vilje, økonomiske ressourcer og fokus på udvikling i de mest sårbare lande er blandt svarene.

 

Den påpeger dog også visse positive aspekter. Der er en stigning i antallet af nationale love og politikker om klimatilpasning, der bliver gennemført på verdensplan. Mindst 162 af verdens lande adresserer nu direkte klimatilpasning på nationalt plan.

 

 

Kilde: Avisen.dk